Perşembe Seminerlerinin Konuğu İlhan KARASU
Blockchain ve Kripto Paraları Nasıl Anlamalıyız!
Avrasya Sosyo-Ekonomik Araştırmalar Derneğinin 24.02.2022 tarihinde online formatta düzenlediği Perşembe Seminerleri toplantısında Blockchain ve kripto para uzmanı İlhan KARASU Bey’i konuk ettik. İlhan Bey “Blockchain ve Kripto Paraları Nasıl Anlamalıyız” başlıklı sunumunu dinleyiciler ile paylaştı.
Kahramanmaraş 1983 doğumlu İlhan KARASU 2008 yılında Doğu Akdeniz Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Fakültesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. İlhan Bey ticari faaliyetlerinin dışında 2019 yılında kurmuş olduğu Paxon Trade Kripto Varlıklar ve Blockchain Teknolojileri Platformu ile finansal yatırım alanında kripto paralar, değerli emtia, hisse senedi ve diğer varlıklarda yatırım strateji danışmanlığı yapmaktadır. Paxon Trade Kripto Varlıklar ve Blockchain Teknolojileri Platformu, Ankara Beykent Üniversitesi işbirliği ile “Kripto Para ve Blockchain Uygulamaları” eğitimlerini tamamlamış olup, İstanbul, Lozan, Ankara, İzmir ve Kahramanmaraş’ta eğitimleri sürdürmektedir. İlhan KARASU İsviçre Lozan merkezli DeepSquare (Sürdürülebilir Yüksek Performanslı Bilgi İşlem) Ekosistemin Türkiye temsilcisidir.
Sunumunda Blockchain (blok zincir) ve kripto varlık (kripto para) kavramlarının birbirinden farklı olduğunu belirten KARASU, blok zincirlerin bilgi depoları olduğunu, bilginin depolandığı bloğun dolması ile yeni bir bloğun oluşturulduğunu, bu yeni bloğun da önceki bloklara zincirleme bağlandığını ve bu yüzden “blok zincir” kavramının ortaya çıktığını, bilgilerin depolanmasıyla blok zincirlerin bir noter görevi gördüğünü, blok zincirin artık dijital onay makamı olduğunu söyledi. KARASU, blok zincirlerin alt sektörler oluşturduğunu ve bu sektörlerin de kripto varlıklar, şeklinde ortaya çıktığını ifade etti. “Kripto para” kavramının gerçeği tam yansıtmadığını, kriptonun bir varlık olduğunu, kripto varlığın ise bir değer deposu olarak anlaşılması gerektiğini dile getiren KARASU, kripto varlıklara ilaveten NFT ve Metaverse gibi alt varlıkların da piyasada oluştuğunu ancak bunlara yatırım için henüz erken olduğunu söyledi.
İlhan KARASU, korona virüs salgınının neden olduğu ekonomik yavaşlamayla mücadele etmek isteyen merkez bankalarının küresel düzeyde harcamaları yüksek oranlarda artırmasının ve parasının değer kaybetmesini istemeyen bir çok yatırımcının bu gevşek para politikalarından kaynaklanabilecek potansiyel zararlara karşı kripto paraları daha güvenli görmeye başlamalarının kripto varlıklara son dönemde ilginin artmasını sağladığını belirtti.
Kripto varlıkların bankalar ve merkez bankaları tarafından yakında kabul görür hale geleceğini, bunun sonucunda da bu varlıkların değerlerinde büyük artışların olacağını kaydeden KARASU, 2022 yılı sonuna kadar Bitcoin’in 150 bin Dolar, 2023 yılında 250 bin Dolar ve 2027-2028 yıllarında ise 1 milyon Dolara yaklaşacağını söyledi.
Derneğimiz Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim ÖRNEK blok zincir ekosisteminin kullanıcısının her gün artmakta olduğunu ancak dijital olduğu için yatırımcıların güvenini kazanmasının zaman alacağını belirtti.
Derneğimiz Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Ferit ÖNDER’in teknik analizin kripto varlıklarda hisse senetlerindeki gibi etkin bir performans göstermediğini belirtmesi üzerine İlhan KARASU, manipülatif hareketlerin piyasayı etkilediğini, o yüzden teknik analizin belirli dönemlerde etkin olamayabileceğini, bunun yerine güçlü paritelere uzun periyotlarla yatırımın önemli olduğunu belirtti.
Derneğimiz Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim ÖRNEK, İlhan KARASU Bey’e ve seminere gösterdikleri ilgiden dolayı tüm katılımcılara teşekkür ederek toplantıyı kapattı.