Kahramanmaraş’ta Tıbbi ve Aromatik Amaçlı Bitkisel Üretimin Yaygınlaştırılması Toplantısı Gerçekleştirildi
ASEAD’ın organize ettiği ilaç yan sanayisinin yerlileştirilmesi kapsamında Kahramanmaraş’ta katma değeri yüksek tıbbi ve aromatik amaçlı bitkisel üretimin yaygınlaştırılmasına yönelik strateji belirleme toplantısı 5 Temmuz 2024 Cuma günü çevrim içi olarak gerçekleştirildi.
ASEAD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim ÖRNEK moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıya Gebze merkezli Luk Botanik firmasının Genel Müdürü Dr. Ecz. Levent ALPARSLAN, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik ABD Başkanı Prof. Dr. Şengül KARAMAN, Kilis 7 Aralık Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Sebze Yetiştirme ve Isahı ABD Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bekir Bülent ARPACI ve Klinik Ecz. ve TOBB Kahramanmaraş Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Betül ZABUN KENGER katıldılar.
Prof. ÖRNEK yaptığı açılış konuşmasında ilaç yan sanayisinin yerlileştirilmesinde Kahramanmaraş ve bölgesi özelinde ikincisini düzenlemekte oldukları böyle bir toplantıya katılımları için tüm katılımcılara teşekkür etti. İlk toplantıyı Abdi İbrahim İlaç A.Ş. firmasından Murat BÖRÜ Bey'in katılımıyla (haber bağlantısı) Kahramanmaraş’taki makine ve ekipman üreticileri, sektör temsilcileri ve potansiyel yatırımcılarla 27 Mayıs 2024 tarihinde yüz yüze formatta gerçekleştirdiklerini belirten Prof. ÖRNEK, güzel iş birliği imkânlarının oluştuğu ilk toplantı sonrası bu toplantıyı daha büyük bir heyecanla düzenlediklerini ifade etti.
Luk Botanik firması Genel Müdürü Dr. Ecz. Levent ALPARSLAN TÜBİTAK MAM Teknoloji Serbest Bölgesinde faaliyet gösteren bir firma olarak süperkritik akışkan CO2 ekstraksiyonu teknolojisi ile su tüketmeden ve yüksek sıcaklıklara çıkmadan elde ettikleri ekstraktları, ilaç, kozmetik ve gıda takviyesi firmalarına temin ettiklerini ve hammaddenin temini konusunda yerel iş birliklerine önem verdiklerini söyledi. Kahramanmaraş’ta üretilen veya potansiyeli olan bitkiler konusunda üreticilerle bir konsorsiyum oluşturmaktan mutluluk duyacaklarını belirtti.
Prof. Dr. Şengül KARAMAN 24 yıldır KSÜ Biyoloji Bölümünde akademik faaliyetlerine devam ettiğini, hâli hazırda akciğer zarı kanserine yönelik bitkisel ilaçlar üzerinde çalıştıklarını, kendi laboratuvarında etken maddelere yönelik analizler ve üretimler ve analizler yaptığını; acı biber, melisa, kimyon, kekik, demir hindi, kedi otu gibi bölgeye mahsus bitkilerin ilaç, kozmetik ve gıda takviyesi amacıyla değerlendirilmesinin önemli olduğunu ve bu amaçla iş birliklerine açık olduklarını söyledi.
Doç. Dr. Bekir Bülent ARPACI biber ıslahı konusunda çalıştığını, Türkiye’nin yıllık 3 milyon ton biber üretimi olduğunu ve bu miktarla dünyada 3. sırada yer aldığını belirtti. Ülkemizde üretilen biberlerin özellikle ilaç sektörüne yönelik yeterli etken madde içermediğini ancak etken madde seviyesi yüksek yabancı genlerden yerel genlere aktarım ile ilaç sektörünün ihtiyaç duyduğu etken madde seviyesinin sağlanabileceğini söyleyen Dr. ARPACI; bu amaçla böyle bir konsorsiyumla gerek TÜBİTAK projesinde gerekse farklı oluşumlarda iş birliğine hazır olduklarını ifade etti.
Ecz. Betül ZABUN KENGER Kahramanmaraş’ın Kadın Girişimciler Kurulu ve bu Kurul bünyesinde yer alan Çiftçi Kadın Akademisi üyelerinin ilaç, kozmetik ve gıda takviyesi sektörlerinde kullanıma yönelik bitkisel üretimin bölgede artırılması konusunda üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını, özellikle yöreye özgü ve başka bölgelerde bilinmeyen tirşik otu gibi bitkilerin de piyasaya ulaştırılmasında bu tip iş birliklerine önem verdiklerini söyledi.
Prof. ÖRNEK yaptığı kapanış konuşmasında ilaç, kozmetik ve gıda takviyesi sektörlerine yönelik katma değeri yüksek bitkisel üretimin artırılmasına yönelik düzenlenen bu toplantının güzel iş birliklerine vesile olacağına inandıklarını söyleyerek, tüm katılımcılara teşekkür etti.