Gaziantep'teki Firmalara Abdi İbrahim İlaç A.Ş. İlaç Üretimi Yan Sanayisinin Yerlileştirilmesi Projesi Tanıtıldı.

Ana SayfaHaberlerGaziantep'teki Firmalara Abdi İbrahim İlaç A.Ş. İlaç Üretimi Yan Sanayisinin Yerlileştirilmesi Projesi Tanıtıldı.

19 Temmuz
Gaziantep'teki Firmalara Abdi İbrahim İlaç A.Ş. İlaç Üretimi Yan Sanayisinin Yerlileştirilmesi Projesi Tanıtıldı.

Avrasya Sosyo-Ekonomik Araştırmalar Derneği (ASEAD) tarafından İpekyolu Kalkınma Ajansı ve Gaziantep OSB Teknokent iş birliğinde Türkiye’de ilaç üretimi yan sanayisinin yerlileştirilmesine yönelik Abdi İbrahim İlaç A.Ş.’nin destekleri hakkında Gaziantepli firmalara ve potansiyel yatırımcılara 18.07.2024 günü bir çevrim içi bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

 

ASEAD Başkanı Prof. Dr. İbrahim Örnek yaptığı açılış konuşmasında Dernek tarafından akademik formatta yayımlanmakta olan Journal of Economics and Research dergisinin Nisan 2024 sayısında Murat BÖRÜ Bey’in ülkemizdeki ilaç üretimi yan sanayisinin yerlileştirilmesi hakkında yayımlanan makalesi sonrası kendisini Kahramanmaraş’ta konuk ettiklerini, Kahramanmaraşlı sektör temsilcileri ve potansiyel yatırımcılarla yaptığı görüşmelerin verimli geçtiğini, benzer bir toplantıyı da Gaziantep için planladıkları söyledi. Gaziantep’in sağlık sektöründe açılımlarının olduğunu ve bu toplantı sonrası da sektöre yönelik ilginin artacağına inandığını söyledi. Bu toplantının düzenlenmesindeki desteklerinden dolayı İpekyolu Kalkınma Ajansı Koordinatörü Osman TOKSİN ve Gaziantep OSB Teknokent Müdürü Ekrem TEKİN’e teşekkür etti.

 

Toplantıya konuşmacı olarak katılan Abdi İbrahim A.Ş. Endirekt Satın Alma Müdürü Murat BÖRÜ ilaç üretimi yan sanayisinin hammadde, yardımcı malzemeler, makineler, sarf malzemeleri gibi ürünlerle yılda 1,5 milyar ABD Doları civarında cari açık verdiğini, ilaç üretiminde de gerçekleşen yılda 3,5 milyar ABD Doları cari açık ile beraber ilaç sektöründe yılda toplamda 5 milyar ABD Doları cari açığın oluştuğunu belirtti. Sektörde ilaveten hammadde ve yan sanayi ürünlerinde dışa bağımlılığın yüksek olduğunu, herhangi bir küresel salgın, savaş ve ticaret savaşları dönemlerinde hammadde ve yan sanayi ürünlerinin temininde sıkıntı yaşanacağını; bunun da ilaç üretimimizi olumsuz etkileyeceğini katılımcılarla paylaştı. Hem cari açığı azaltmak hem de yurt dışına bağımlılığı düşürmek amacıyla Abdi İbrahim İlaç A.Ş. olarak ilaç üretiminde ve yan sanayisinde Odak Projesi ismiyle bir yerlileşme programı başlattıklarını ve bu program sayesinde yerli yan sanayi firmalarının sayısının 56’ya ulaştığını söyledi. İlaç üretimi yan sanayi sektöründe bir kümelenme çalışmasının olduğunu ve kümelenmenin gerçekleşmesiyle yerlileşmedeki ivmenin artacağını belirtti. Gaziantep’te sağlık sektöründe hali hazırda çalışan firmalarla veya bu sektöre ilgi duyan yatırımcılarla birlikte hammadde, yardımcı malzemeler ve makine ve ekipmanlara yönelik proje geliştirmek istediklerini söyledi.

 

İpekyolu Kalkınma Ajansı Koordinatörü Osman TOKSİN Bey halihazırda Gaziantep’te medikal sektörde faaliyet gösteren firmaların olduğunu ancak ürün çeşitliliğinin artırılmasının şehri sektörde öne çıkaracağını söyledi. Gaziantep’te Ajansın farklı sektörlerde gerçekleştirdiği tedarikçi buluşmalarından birini de ilaç sektörü yan sanayisi için gerçekleştirebileceklerini belirten TOKSİN, tanışma toplantısı olan bu ilk toplantı sonrası şehirdeki gerek firmaların gerekse potansiyel yatırımcıların bu sektöre de yönlendirilmesinde öncü olacaklarını belirtti. İlaveten, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde tedarikçiye ihtiyaç duyan firmaları ve tedarikçi firmaları buluşturan Tedarik Zinciri Yerlileştirme programından bahseden TOKSİN, https://www.yatirimadestek.gov.tr/tedarik-zinciri-yerlilestirme internet adresi üzerinden bu programın detaylarına ulaşılabileceğini söyledi.

 

Gaziantep OSB Teknokenti temsilen katılan İpek YARDIM hem Teknokent’te yer alan firmaların hem de Teknokent’in ortağı Gaziantep OSB’de yer alan firmaların ve Teknokent’in ortağı olarak Hasan Kalyoncu Üniversitesi Kalyon Garaj Prototipleme ve Girişimcilik Merkezinin yerlileşmede rol üstlenebileceklerini, bu konuda bir toplantılar serisinin düzenlenebileceğini ve bu sayede süreçlerin detaylandırılabileceğini söyledi.

 

BKM Birlik Makina Kalıp adına toplantıya katılan Uğur KOCA firmasının hâli hazırda savunma sanayii olmak üzere farklı sektörlere hizmet verdiğini, ilaç üretimi yan sanayisi için de fırsatları değerlendirmek istediklerini söylemesi üzerine Murat BÖRÜ Bey detayları görüşmekten memnuniyet duyacaklarını belirterek, ileri bir tarihte buluşmak üzere anlaştılar.

 

Stampamed Medikal firmasını temsilen toplantıya katılan Cuma AKARSU hali hazırda ürettikleri ürünlerden bahsederek firmanın yetenekleri ve kapasitesi kapsamında yerlileşmede yer almak istedikleri belirtti. Taraflar toplantı sonrası detayları görüşmek üzere anlaştılar.

E-posta listesine kaydol

ASEAD'ın faaliyetleri hakkında güncel bilgilere erişmek için e-posta listemize kaydolun.